Vad finns alltid i ert kylskåp?
Under sommaren, när åtminstone vi rör på oss mycket och byter kök/kylskåp flera gånger funderade jag på vad jag alltid ser till att ha hemma. Sådant som kan rädda en stressig vardag eller om man inte hinner handla. Lite nyfiken på vad ni alltid brukar ha hemma?
Om man räknar bort vanliga basvaror för frukost, torrvaror, kryddor, olja mm och säkerställer att det alltid finns någon kyckling, falukorv mm i frysen så brukar jag alltid ha detta hemma;
- Västerbottenost
- Gul lök
- Vitlök
- Dijonsenap
- Tabasco
- Citroner
- Mycket grönsaker i säsong
- Grekisk yoghurt
- Kalvfond
- Samtal oelek
- Matlagningsgrädde
- Sardellpasta
- Kycklingfond
Med detta är det alltid lätt att ro ihop en kall sås med västerbottenost, en tzatziki, en matig sallad, dijoncreme, varm sås till kyckling eller kött. Man får ihop en riktigt bra Ceasarsallad. Sardellpastan är grym som smakförstärkare.
Potatis kan ju varieras i det oändliga och det har ju nästan alla hemma. Kokt potatis, potatisgratäng, potatissallad, potatismos, smashen potatoes, rostad potatis, hasselbackspotatis, små bakade potatis, klyftpotatis eller pommes frites.
Såser som jag alltid brukar komma tillbaka till förutom ovannämnda är till kyckling; vitt vin, kycklingfond, matlagningsgrädde, honung, vitpeppar och ev lite citron.
Till kött; kalvfond, matlagningsgrädde, grönpeppar, cognac och såklart lite pressad citron och soja.
En kall favoritsås som kan serveras till allt från grillat kött eller kyckling till lax mm är grekisk yoghurt, mycket riven ost och en tsk sambal oelek. Se till att ha lika mycket ost som yoghurt så att den blir som en kräm. Denna kan även göras varm genom att bara lägga den på stekt kyckling eller lax och gratineras i ugn tills allt är klart
Salladsdressing kan man också sno ihop på olika sätt. En krämig variant med yoghurt, olja och dijon. Eller smaksätta med persillade (Kryddblandning från Santa Maria som är grym). Annars är ju en vinägerbaserad på olja, vinäger, dijon och persillade magiskt till form av vitkål eller annan bas.
Ja det var en start på lite tips… Vi fortsätter spåna en annan gång! Skicka gärna in era tips?
Slutligen; citron och honung är viktigast av allt. man kan alltid få igång en bra smak genom att addera lagom av dessa!
…slutligen glöm inte prova sardellpasta som smakhöjare? Ett måste i Ceasarsallad men går alldeles utmärkt i andra sallader eller såser också. Finns i hyllan med fiskkonserver.
Kram