Regnet det bara öser ner…

Oj vad det regnar just nu! Ösregn! Och höstblåst… Hösten är verkligen här med full kraft och sveper bort det sista av sommaren! Men jag gillar ju hösten så jag klagar inte alls. Älskar att springa i regn med allt syre, älskar att laga höstig mat och tända massor av ljus, älskar höstkläder, filtar och jackor men att temperaturen ändå emellanåt är så bra att man kan ha en tunnare jacka.

I torsdags hade jag bokklubben på middag och körde asiatiskt tema för att hetta upp tillvaron…

Vi inledde med bubbel (såklart, det står t o m i regelboken att vi alltid måste ha) och till detta yuzusaltade nötter, edamamebönor, papadums med färdig salsa och en bruschetta med brie de meaux och misostekt shitakesvamp.

Yuzusaltet gjorde jag genom att smaksätta vanligt flingsalt med yuzu och lät det sedan torka någon dag. Jag stekte nötterna snabbt på medelvärme i en gjutgärnspanna och saltade dem sedan med yuzusaltet.

Bruschettan är inspirerad av Sofia Wood och består av vanlig baguette som jag rostade i ugnen. Medan det fortfarande var varmt la jag på brie de Meaux och toppade härligheten med shitakesvamp som jag stekt och sedan smaksatt med vit miso.

Min dressing till edamamebönor är ofta samma… jag pressar en lime som jag blandar med ca 1 msk sesamolja och 1,5 tsk japans soja. Sedan rör jag edamamebönorna med detta ett par varv och saltar med flingsalt. Slår aldrig fel…

Till huvudrätt bjöds det på Lost heaven chicken, grön papayasallad (min thaimat-favorit!), krispig nudelsallad, laxtartar a la Toso och färdigköpt kimchi. jag köper alltid kimchi i asiatiska butiker och den skall stå i kylen för att vara riktigt bra. De som finns i rumstemperatur i affären är inte lika goda (tycker jag)

Lost Heaven chicken har ni sett otaliga gånger tidigare, bl a här.

Laxtartaren likaså. den är en riktig favorit här hemma. Jag tärnar salmalax och blandar det med vattenmelon som är tärnad i lika stora bitar. Ta med mycket vattenmelon, det är gott! Blanda allt med chilimayo och låt stå fram till serveringen. När det skall serveras så blanda ner rostad lök och toppa med krasse, koriander eller rå lök. Ät det som det är på en sked, eller på ett mini-taco-tube eller varför inte på friterat rispapper. Your Choice!

Vill ni ha recept på papayasallad så hojta till? Jag höftade lite baserat på olika recept jag hittat och resultatet blev över förväntan.

Krispig nudelsallad har jag gjort förr. Denna gång gjorde jag lite annorlunda baserat på ugnsrostade nudlar istället för stekta.

Köp vanliga 5-kronors-nudlar och knäck dem medan de fortfarande är i paketet. Det skall bli små bitar. Släng kryddpåsen, den innehåller inga bra saker;-) (Tyvärr är den ganska god ibland ändå?)

Lägg ut nudlarna på en plåt och strössla sesamfrön över. Rosta dem ca 10 minuter eller tills de fått fin färg på ca 175 grader

Innan ugnen
Rostade och fina

Låt nudlarna kallna medan du river vitkål eller spetskål, en morot och strimlar två-tre salladslökar.

Blanda grönsakerna med en dressing och blanda sedan ner nudlarna. Toppa med rostad hackad mandel.

Dressingen gör jag på

  • 1 pressad lime
  • 1-2 msk honung
  • 0,5 dl vit vinäger
  • 2 msk soja
  • 4 msk sesamolja
  • Salt och svartpeppar

Ja lite så såg min torsdagskväll ut!

Idag skall jag försöka hinna med att båda springa och springa i affärer. Ikväll blir det efterlängtad Reunion med min kompis Bahare och hennes Dzeki. Äntligen har de flyttat hem! Inte bara hem dessutom utan hyfsat nära oss. Kan inte bli bättre!Leave a Reply

Your email address will not be published.