Godmorgon!
Någon som börjat fundera på middag redan? Nja, klockan är ju inte så mycket men mat har man väl alltid i huvudet;-)
Vädret är väldigt varierande väder här på västkusten… Varmt för att vara slutet av oktober, men också ganska blött… Imorgon verkar det bli regn hela dagen!
Så vad passar bättre än en mustig cowboygryta. Kärt barn har många namn och man kan kalla detta i princip vad som helst; Chili, Chili con carne, Cowboygryta eller vad man vill. Men gott är det!

Jag gillar egentligen att göra denna på salsiccia, men om man inte har salsiccia hemma eller om man inte tycker om det så går det alldeles utmärkt att göra den på vanlig köttfärs!
Jag brukar göra så här;
- 500 g köttfärs
- 2 gula lökar
- 4 klyftor vitlök
- 1 paprika av valfri färg
- Stora hela vita bönor
- 3 msk tomatpuré
- 1 dl vitt vin (valfritt)
- 3 msk kalvfond
- 1 burk hela tomater (gillar Mutti bäst)
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- Chili explosion (så mycket man vågar)
- salt och svartpeppar
- en gnutta honung
Till topping gillar jag att använda;
- Tunt skivad purjolök
- Ärtskott
- Avocado
- Grön medelstark jalapeno
- Gräddfil
- Nachochips
Börja med att steka lök i skivor på medelstark värme i en stekgryta. När den börjat bli genomskinlig och glansig så tillsätt köttfärsen. Höj värmen något så att den verkligen blir stekt och inte kokt… Krossa vitlöksklyftorna och ha ner dem i köttfärsen. Krydda med salt, peppar, spiskummin och paprika. Vrid över chili explosion och låt allt steka ihop en stund.
Tillsätt tomatpurén och var noga med att den blir stekt ihop med resten. Smaken blir väldigt mycket fylligare då.
Häll på vinet och låt vätskan koka bort. Tillsätt bruken med hela tomater och låt det koka ihop med kalvfonden i grytan. Mosa tomaterna när de kokat en stund. Häll ner de stora vita bönorna.
Smaka av och krydda mer om det behövs. Tillsätt honung.
Låt allt koka ihop så att smakerna verkligen kommer fram. Låt grytan stå en liten stund innan serveringen.
Toppa med valfria tillbehör som t ex avocado, grön jalapeno, ärtskott och servera med nachochips och gräddfil!

