Fresh start

Finns det någon tidning dessa tider på året som inte fokuserar på nystart, nyttig mat och allt annat som hör januari till;-)?

Jag är ju egentligen en rebell och brukar gå emot allt sådant, men just får är jag faktiskt sjukt sugen på allt som är ljust, fräscht och har någon koppling mot våren!

…som frukt och grönsaker! Kan inte få nog av alla fina grönsaker som faktiskt finns i butikerna just nu. Jo, det finns det visst! Älskar rotfrukter och broccoli. Citrusfrukter som blodapelsiner, lime, citron mm

I söndags fick jag total feeling och köpte på mig en hel påse med olika grönsaker när jag handlade. Det blev rotselleri, kålrot, morötter, paprika, broccoli, squash, lök, avokado, blodapelsiner, ingefära, lime, citroner och lite fryst som spenat och bär.

Denna veckan har vi ätit soppa till lunch både måndag och tisdag!

Måndagens soppa blev en riktig snabbis eftersom vi hade fullspäckad dag med möten. Men en spenatsoppa med ägg på fryst spenat går supersnabbt att göra.

Bara stek en gul lök mjuk och glansig i en kastrull. Tillsätt en påse fryst bladspenat och häll på grönsaksbuljong. Krydda med vitpeppar. Låt koka ihop.

Under tiden laddar du ett knäckt ägg i en liten kopp. Häll på lite ättika på toppen och låt ägget stå tills du har kokat upp vatten i en kastrull. När vattnet kokar stänger du av plattan och rör runt en rejäl virvel i kastrullen. Ner med ägget och hjälp det lite på traven genom att försöka putta ihop det. Låt stå i vattnet ca 4 minuter innan du lyfter upp det med en hålslev och låter det rinna av. Voila! Ett snyggt pocherat ägg att toppa soppan med!

Visst känns den en aning vårig ändå?

Spenatsoppa är underskattat och kan göras med både färsk och fryst spenat. Jag brukar egentligen göra den på fryst hackad spenat, men denna gång valde jag fryst bladspenat.

Tisdagens soppa då?

Jo det blev en grönsakssoppa på rotfrukter! En vegetarisk köttsoppa helt enkelt.

Jag lyssnade på en presentation på Teams efter frukosten och passade på att skala och skära grönsaker i små bitar. Det blev bitar av morot, kålrot, rotselleri, lök, vitkål, broccoli, purjolök och squash. Ser avancerat ut med alla dessa små tärningar, men tar inte så lång tid att skära.

Hade sedan möten non stop till kl 10.45. Då kilade jag ut i köket igen för att bryna morot, kålrot, gul lök och rotsellerin i lite smör och olja i en kastrull.

Jag hällde på grönsaksbuljong och lät alltihop koka upp. Kryddade med vitpeppar. Sedan satte jag plattan på mycket svag värme, typ 2:an på min spis och la på locket. Hann precis tillbaka till mitt nästa möte kl 11.

När mötet var klart strax före 12 var soppan redo för att få ner sina sista delar i form av broccoli, vitkål, purjolök och squash.

Jag la på locket igen och lät det sjuda på lite högre värme i ca 15 min. Smakade av soppan och hjälp så gott det kan vara med grönsaker och buljong! Passade perfekt en tisdag med ösregn utanför fönstret:-)

Idag blir det varken soppa eller vegetariskt eftersom jag har möten utanför hemmet. Skall in på kontoret och slår därmed till med en hämtlunch på stan. Blir så kul! Dessutom är det ju onsdag och lillördag så maten ikväll får lite extra guldkant!

Happy Wednesday alla!Leave a Reply

Your email address will not be published.