Vardagsmat

Kåldolmar eller falukorv? Vad äter ni på vardagar!? Jag provar ofta nytt som ni vet, men vissa klassiker dyker upp ganska ofta här på vardagar… Det är ju Falukorv, Bolognese, Pannbiff, Stekt lax etc etc… Medger också att vi just för tillfället köper väsentligt mycket mer take away än vanligt pga arbetsbelastning…. Försvarar det med att vi stöttar lokala restauranger.

Men hårt stekt falukorv med stuvade makaroner och en stor tomatsallad är aldrig fel. Älskar den salta kombinationen med mjuka makaroner och en söt tomatsallad

Det äter vi ofta!

Blanda olika färger på tomaterna så det blir lite kul sallad till! Vem behöver inte färg!??

Detta hade Mr T lagat under tiden jag var och tränade förra veckan. jag bara fixade salladen och sedan åt vi under total tystnad. Är inte detta comfort food så vet jag inte vad som är det:-)

En annan husmansklassiker som vi gillar, men väldigt sällan lagar är kåldolmar. Gör dem faktiskt oftare med tryffelgrädde än den klassiska varianten. Men visst är det något speciellt med kåldolmar. Lyssnade på podden “Maten och Livet” där Jennie Walldén lyfte just kåldolmar och fick total feeling…

Allra enklast är att köpa färsk vitkål och skära ut roten. Koka hela huvudet några minuter och lossa sedan försiktigt bladen.

Blanda lite kokt ris med blandfärs, mängder vitpeppar, salt och fint hackad gul lök.

Fyll bladen och stek dem sedan med skarven nedåt i smör och olja. Vänd dem en gång och lägg dem sedan i en ugnsfast form. Vispa ur stekpannan med vatten och en buljongtärning när alla är stekta. Koka upp och häll över kåldolmarna. Ringla lite sirap över och skjutsa in dem i ugnen på 175 grader i ca 30 min.

Koka potatis och använd skyn från kåldolmarna när de är klara till sås. Servera med lingonsylt och sallad

Gott, gott, gott!

Hoppas att ni fick lite inspiration och vågar er på att inte bara vika dumplings, utan även kåldolmar:-)

Mitt dumplings-inlägg från i höstas är för övrigt det i särklass mest lästa, delade och kommenterade inlägg!



Leave a Reply

Your email address will not be published.