Köttbullar

Godmorgon! Hur kan jag ha missat att visa er Busters julkalender och julstrumpa?!

Så gulligt ju!

Klart att han skall ha en egen adventskalender!

Allra helst plockar han köttbullar från köket, men det håller ju inte i längden;-)

Det är inte bara Buster som gillar mina köttbullar, dessa är helt perfekta att rulla till julbordet!

Jag använder alltid blandfärs eftersom jag tycker att det ger saftigast köttbullar. Har jag älgfärs så blandar jag faktiskt ut älgfärsen med lite fläskfärs för att få in lite mer saftighet. Älgfärs kan ju annars bli lite torr.

Men dessa är rullade på klassisk blandfärs

  • 500 g blandfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 3 msk röd mjölk
  • 1 hackad gul lök
  • 1/2 tsk socker
  • 2 msk kalvfond
  • vitpeppar
  • 1 tsk dijonsenap
  • valfri mängd mortlad kryddpeppar

Stek löken glansig i smör. Tillsätt sockret på slutet och låt det bara smälta utan att ta färg. Låt kallna.

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt det svälla i ca 10 minuter

Blanda ströbrödet med löken, fonden, senapen och kryddorna så att allt blandas. Rör sedan försiktigt ner blandfärsen.

Forma en liten köttbulle att steka för att smaka av. Om det behövs så addera extra salt eller peppar

Rulla samtliga köttbullar och lägg upp på en tallrik eller skärbräda. Stek dem sedan i omgångar i en stekpanna på medelvärme och lyft över i en ugnsfast form

Stek köttbullarna klara i ugnen i formen på 150 grader i ca 15 minuter

Vill du kunna plocka fram valfri mängd köttbullar ur frysen så styckfrys dem innan du fryser dem allihop. Det gör man enklast genom att lägga upp köttbullarna separerade på tallrik och sedan frysa dem i ca 1 timma. Därefter kan man lägga dem ihop i en låda eller påse och ändå kunna plocka fram så många man vill ha.



Leave a Reply

Your email address will not be published.