Mina kåldolmar

Lovade att återkomma med mitt recept på kåldolmar som är en riktig höjdare om jag får säga det själv… Inspirerade av en helt vegetariskt förrätt som jag åt i Köpenhamn för snart exakt två år sedan! Men det var då och dessutom vegetariskt. Mina kåldolmar är inte vegetariska utan består av savoykål och blandfärs.

Jag brukar plocka av kålbladen försiktigt och sedan lägga dem i ett durkslag. Koka upp vatten och häll över bladen. Savoykålblad behöver inte kokas innan eftersom de redan är mjuka. Bara häll kokande vatten över så att de mjuknar till något mer.

Jag brukar strimla lite kål separat som jag steker med en hackad gul lök och ett äpple i små bitar. Smaka av med salt och vitpeppar

Låt kålfräset svalna innan det blandas med köttfärsen, lite kalvfond och malen vitpeppar.

Blanda försiktigt och fyll sedan bladen och vik ihop. Lägg i en ugnsfast form

Salta och peppra och ringla lite honung på kåldolmarna innan de åker in i ugnen på 175 grader i ca 40-45 minuter.

Ta ut dem och kika så att de är klara inuti genom att fusk-skära ett litet snitt och se så att köttfärsen är klar.

Koka sedan ihop spadet från formen med 3 dl matlagningsgrädde, 2 msk kalvfond och 1 msk tryffelolja.

Smaka av med lite finriven parmesanost och servera sedan kåldolmarna med tryffelgrädden

En riktigt smarrig variant på en klassiker! Gillar man inte tryffel så hoppa över det och smaksätt bara med finriven parmesanost eller västerbottenost



Leave a Reply

Your email address will not be published.