Söndagsmiddag

En del gillar måndagar (verkar ha blivit väldigt inne just nu?), en del älskar fredagar. Jag tycker att söndagar är en av veckans bästa dagar! Jobbar stenhårt med att ha söndagar så lugna som möjligt, helst lite promenad eller löpning och planering för veckan. Brukar passa på att fylla kylen.

Sedan alltid en söndagsmiddag. Alltid! Söndagar när barnen kommer hem blir alltid lite extra festliga med snacks innan maten för att höra allt de hittat på under veckan. Just att erbjuda lite grönsaker med dipp, lite chips eller nötter och något att dricka för dem medan jag fixar maten brukar ge kul samtal.

Igår köpte jag kalvinnanlår i köttdisken som de också hjälpte mig att banka ut ordentligt. De blev så stora att jag var tvungen att dela dem på mitten innan jag panerade och stekte dem. Vi hade Wienerschnitzel på menyn!

Dukade med hösttema och tände mängder med ljus i köket. Och ja, ni ser rätt… det ligger varsitt kinderägg på barnens tallrikar. Visst är de 14 och 16 år, men för mig är de fortfarande mina små… De gillar ju fortfarande chokladen, men det är klart leksaken tittar de ju inte på längre.

Följde ett tips från Matplatsen där den färdiga wienerschnitzeln skulle toppas med ruccola och parmesan och ätas med en rödvinsås och en bearnaise. Ja la till kapris och citron också. Tyckte att det blev väldigt gott och fräscht med ruccola. Rödvinssåsen gjorde jag enligt recept medan bearnaisen köptes färdig. de har en variant hos Ica Kungsmässan som de gör i butiken. den är faktiskt helt ok. Inte som hemmalagen, men mycket bättre än fabrikstillverkade.

Ingen söndagsmiddag utan dessert! Igår blev det en tarte tatin eller en upp-och-nervänd äppelpaj. Väldigt gott! Och enkelt att baka!

Man steker äpplehalvor i smör ett par minuter i stekpanna (en panna som tål ugn). När äpplena börjar bli mjuka så häller man över ett par matskedar maple syrup och pudrar över kanel.

Jag köpte färdig smördeg i kyldisken. Denna smördeg la jag över stekpannan och tryckte ner runt kanten på de stekta äpplena. Skar bort överflödig smördeg.

Skuts in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter tills smördegen fått lite färg.

Vänd sedan pajen upp och ner på en tallrik! ta da! Bara att servera med vaniljglass, vaniljvisp eller grädde blandat med vispad crème fraîche.Leave a Reply

Your email address will not be published.