Fredag!

Äntligen fredag! Det tog en hel vecka att komma hit😉

Fredag och sol, kan det bli bĂ€ttre? Ja faktiskt! Jag har mĂ„nga spĂ€nnande möten idag som jag ser fram emot! SĂ„ kul! Sedan vĂ€ntar en helg fylld av aktiviteter hemma. Vi skulle egentligen vinterstĂ€ngt bĂ„ten, men eftersom vĂ€rldens bĂ€sta snickare ringde och meddelade att han kommer redan pĂ„ mĂ„ndag för att hjĂ€lpa oss med sovrummet sĂ„ blir det lite annan planering pĂ„ helgens aktiviteter. Det skall tömmas och flyttas sĂ„ att sovrummet blir redo för makeover! Äntligen!

Har fĂ„tt en del frĂ„gor pĂ„ focaccia jag bakade till krĂ€ftskivan sĂ„ jag tĂ€nkte tipsa om det. VĂ€ldigt fluffigt bröd som var otroligt smidigt att baka! Men var beredd pĂ„ en vĂ€ldigt ridning smet/deg… Jag trodde att jag gjorde helt fel, men brödet blev vĂ€ldigt fluffigt och saftigt sĂ„ det verkade bli helt rĂ€tt😉

25 g jÀst
400 g kallt vatten
500 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
2 tsk salt
2 msk olivolja
+ cirka 0,5 dl olivolja till formen


1. Smula jÀsten i en bunke och rör ut med vattnet.
2. TillsĂ€tt mjöl, salt och olivolja och arbeta cirka 10 minuter i maskin eller för hand tills du har en elastisk smet. Den ska vara riktigt kladdig. Riktigt kladdig… Bli inte rĂ€dd hĂ€r!
3. TÀck bunken med plastfilm och lÄt jÀsa en timme.
4. HĂ€ll 2-3 msk olivolja i en form pĂ„ ca 25×30 cm och hĂ€ll ut degen i formen. VĂ€nd degen 4-5 gĂ„nger i oljan och platta sedan ut sĂ„ den tĂ€cker botten. TĂ€ck med plastfilm och lĂ„t jĂ€sa till dubbel storlek 1-1,5 timme. Jag hade vĂ€ldigt svĂ„rt med detta eftersom min deg7smet var vÀÀÀÀldigt kladdig och knappt gick att ta i.
5. SÀtt ugnen pÄ 225 grader.
6. HÀll lite olja pÄ toppen av degen, anvÀnd fingertopparna och tryck ner i degen ett par gÄnger sÄ det blir cirka 20 hÄl. Tryck ner nÄgra rosmarinkvistar i hÄlen och strö över flingsalt. Eller gör som jag och dekorera som du kÀnner för!
7. Baka mitt i ugnen i 20 minuter. Servera gÀrna varmt med lite olivolja.



Leave a Reply

Your email address will not be published.