Det svämmar över…
Vinbärsbuskarna hemma svämmar över av fina klasar… har nog aldrig sett så mycket vinbär något år!
I helgen hann jag plocka liiiite av dem
Så goda!
De svarta styckfryste jag på bricka över natten innan jag la dem i påse. Nu tänker jag att jag kan ha dem i smoothies, i dressingar eller på filen i typ november!
På de röda vinbären gjorde jag gelé. Vi äter inte jättemycket gelé, men jag gillar att smaksätta sås eller stuvning med det. Det blir smarrigt med både smak av vinbär och sötma.
Jag hittade ett recept på Tasteline. Kokade upp 1/2 l bär med 1/2 dl vatten. Lät koka ett tag, typ 10 min på svag värme. Mosade bären mot kanten av kastrullen (Jag kokade med lite rosmarin)
Häl upp allt i en silduk och låt det rinna av i ca 30 min. Häll sedan tillbaka saften i en kastrull. Mät upp 1 kg socker eller gelésocker per liter saft. Koka ihop en stund och gör ett kulprov för att se så att konsistensen är rätt.
Skumma av. När konsistensen är rätt så häll upp på varma rena burkar.