Mont d´or – kungen av ostar!

Jag har skrivit om denna magiska ost flera gånger förut… men den tål att upprepas. och nu är säsongen i full gång. Säsong undrar ni? Ja precis! detta är inte vilken ost som helst…

Denna säsongsdelikatess får tillverkas från den 15 augusti till den 15 mars. Den görs i Frankrike på opastöriserad komjölk och i Schweiz på pastöriserad. Välj den opastöriserade för mest smak.

Mont d’Or är en tvättad rödkittost som är AOC-klassificerad sedan 1981. Klassificeringen föreskriver bland annat att osten ska mogna i trälåda.

Osten går att äta naturell, men värm den i ugnen och du får den mest välsmakande och aromatiska ostfondue du kan tänka dig.

Ta bort trälocket. Svep in underdelen och sidorna i aluminiumfolie så att inget rinner ut i ugnen. Låt ovandelen vara öppen. Skala och dela ett par vitlöksklyftor i smala bitar. Stick ner dessa runt om i osten och häll på en skvätt torrt vitt vin.

Sätt in osten i ugnen på 200 grader i ca 25 min tills den är mjuk.

Man kan i princip äta den med det man gillar; bröd är ju ett måste! Men jag brukar även ha paprika, rädisor, charkisar och saltbakad potatis. På så sätt blir det ju en hel måltid.

Ett gott levain är ett måste!
Tryffelsalami och Magnifico
Saltbakade små potatisar

Har ni inte provat detta så gör det, om man gillar ost vill säga;-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *