Husmanskost

Förra veckan blev det en hel del husmanskost till middag. Vi åt hemmarullade köttbullar till middag i onsdags. Varför gör man det inte oftare?

Jag brukar riva en gul lök som jag steker mjuk i smör tillsammans med en liten gnutta socker för smaken skull. Jag brukar också ha lite ströbröd som jag låter svälla med mjölk innan jag blandar i löken och blandfärsen. Använder i princip alltid blandfärs eftersom jag tycker att det blir saftigare. Ibland på jul kör jag nötfärs eller älgfärs.

Kryddar med salt och vitpeppar. Inget mer.

Galet gott med brun sås och lingon. Ibland kokt potatis, ibland potatismos.

Den andra husmanskosten var långbräserade fläskkotletter med haricot vertes, sås och gele. Minns ni gelen jag gjorde i somras? Den använder jag i såser och stavningar nu. Den är också jättegod att äta till kör och sås

Kotletterna då? Jo jag stekte på dem så de fick en bra yta. Sedan skalade jag och skar morötter, selleri, gul lök och kålrot i bitar. Fyllde upp med vatten och hade i 2 lagerblad och 10 vitpepparkorn. Hällde i en skvätt kalvfond. Lät det sedan bräsera i nästan två timmar under lock.

Jag silade av grönsakerna och la köttet åt sidan. Hällde i matlagningsgrädde och smakade av med mer kalvfond. Grym sås!

Tipset om såsen och tillbehör på haricot vertes fick jag av matplatsen.se

Det var två favoriter från förra veckan!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *