Förrätt

Jag gillar salt. Det gäller mat och det gäller godis. Måste jag välja mellan förrätt eller dessert är svaret enkelt. Väljer alltid förrätt!

Ibland äter vi bara förrätter här hemma, det gäller ofta på ex fredagar om Mr T och jag är ensamma. Det kan bli en charkis-bricka och några små rätter. Då kallar vi det för tapas…,-) Men egentligen är det ju förrätter.

Tänkte tipsa om två snabba varianter som jag gör ofta här hemma.

Först ut en råraka med smetana och löjrom. Mmmm… allra bäst så här som på bilden lite halvslarvigt serverat med mycket löjrom. En av de rätter jag skulle kunna leva på! Väldigt salt…

Jag brukar riva en medelstor potatis per person på grova sidan av rivjärnet. Sedan smälter jag smör i en gjutjärnspanna och klickar ut potatisrivet (som jag först har kramat ur vätska på). Steker det på medelvärme och vänder ett par gånger tills rårakan är klar. Saltar och pepprar.

Jag brukar låta rårakan svalna något och rinna av innan jag lägger den på tallriken. Sedan toppar jag med smetana, löjrom och finhackad schalottenlök. Vrid över svartpeppar med kvarn ett par varv och så är det klart! För lite mer elegant servering använd formar och toppa med lite gräslök eller dill.

En fredag efter jobbet är detta perfekt till lite bubbel eller en öl!

Nästa snabba tips är carpaccio på bresaola. Jag köper alltid svensk bresaola nu, den är väldigt god och bra i konsistensen. Köps i delikatessdisken.

Man kan variera detta i det oändliga, men det viktigaste för mig med denna förrätt är tryffelcreme (blandas av creme fraîche eller philadelphiaost, majonäs och tryffelolja), basilika och någon form av crunch.

På varianten nedan har jag lagt upp breasolan och toppat med stekt färsk sparris, basilika, tryffelcreme, pinjenötter och svartpeppar.

Jag fortsätter inom kort med fler tips på förrätter, de går ju dessutom att göra till huvudrätter om man vill…

Skulle för övrigt behöva lite tips på bra serier… Jag kände innan sommaren att vi hade så många bra serier att se men efter sommaren (där vi inte sett på serier alls) hittar jag ingenting! Förmodligen sist på bollen hoppade vi igår på La casa de Papel. Den verkar bra, men vi vill ha mer tips…?Leave a Reply

Your email address will not be published.