Med pinnar eller kniv och gaffel?

Äntligen Fredag och jag vaknade på ett strålande humör! Väderprognosen ser jättebra ut hela helgen, min envisa lunginflammation går långsamt i rätt riktning och jag hoppas på lite utomhusvistelse med Buster. Har tröttnat på att inte orka någonting efter fem veckor med detta…

Ikväll har vi beställt take away påsar från Toso. Det blev en påse till oss och en till mamma. Mr T beställde även en drinkpåse eftersom de har så goda drinkar på Toso. Det innebär tillbehör och instruktioner i påsen, alkoholen får man ha hemma innan. Blir spännande att se vad det kan bli. Jag är egentligen inte supermycket för drinkar, men just Toso har bra varianter så jag hoppas bli överraskad.

Mycket grill nu när solen skiner varje dag här på bästkusten! Igår blev det dessa favoritspett med asiatiska smaker. En marinad som passar perfekt till kyckling. Har faktiskt varit en av barnens favoriter sedan de var små. Igår adderade jag lite tomatpuré för konsistens och smak. Blev till och med ännu bättre!

Marinaden fick jag tips om i Tokyo på en restaurang för typ 10 år sedan.

Köp kycklinglårfilé! Det är så mycket saftigare än en torr kycklingfilé. Skär kycklingen i små bitar och trä på spett. Lägg dem i en djupare form.

Blanda marinaden i en separat skål.

Japansk marinad (ca 4 personer)

En bit färsk ingefära som skalas och finrivs (funkar också med kryddburk)

2-3 vitlöksklyftor (finriv även dessa)

2 msk japansk soja

1 msk flytande honung

2-3 msk rapsolja

1 msk sesamolja

3-4 msk tomatpuré

Salt & Peppar

Blanda alltihop och häll sedan över kycklingspetten. Pensla några gånger på grillen också.

Igår åt vi detta med fried rice. Jag brukar koka jasminris. Jag steker sedan gul lök och vitlök i en stekpanna tills det blir mjukt. Tycker att man kan ha in precis det man vill i fried rice, men igår hade jag i morötter, broccoli, sojabönor och majs. Låt det bli nästan klart tillsammans med löken i stekpannan. Tillsätt riset och kanske lite mer olja. Fös riset lite åt sidan och knäck i två ägg. Stek dem och dra isär dem. Blanda äggen med riset och grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Toppa med salladslök, och kanske lite finhackade jordnötter.

Slutligen en kiwisalsa;

Kiwisalsa

1 kiwi

10 cocktailtomater

1 gul paprika

1 röd chilipeppar

1 finhackad purjolök

2 limefrukter (saften)

Salt & Peppar

Ev koriander

Kiwin kan ju bytas ut mot vilken frukt som helst. Jag gillar bäst lite sötare varianter till hettan i chilin och syran i limejuicen så mitt förslag är passionsfrukt, mango eller en söt melon. Även avokado är ju gott att ha i om man har det hemma.

Vill man ha sås till detta så tycker jag att det passar bäst med en schirchamayo eller en vitlökssås. Men annars funkar det precis som det är!

Men till frågan överst… Äter ni helst med pinnar eller kniv och gaffel?

Ha en härlig helg!Leave a Reply

Your email address will not be published.