Höstmat

Vilken dag! Strålande sol och riktigt härligt höstväder! Jag vet att jag har tjatat om hur härligt det är med höstmat, men man kan ju inte få nog! Kantareller, pumpa, rotsaker och allt annat gott!

Vet ni inte vad ni skall äta ikväll så prova att laga en råraka som toppas med kantareller och någon god creme. Jag hittade en gruyerecreme med brynt smör på en site som jag inte minns var det var… men jag tror att jag kom ihåg ingredienserna… Cremen blev riktigt bra så den kommer jag att göra många gånger!

Servera sedan rårakan med valfritt tillbehör; som t ex vitlöksstekt ryggbiff. Så gott!

Råraka

  • 4-5 fasta potatisar som rivs på den grova sidan på rivjärnet
  • Smör och olja att steka i
  • Salt och peppar

Gruyerecreme

  • 1 lagom stor bit gruyere som rivs fint
  • en rejäl klick smör som man bryner långsamt tills den är lagom brun och luktar gott
  • 1-2 dl smetana
  • Lite citron
  • Salt och peppar

Addera sedan stekta kantareller, tunt skivad silverlök, gräslök, krasse, mer gruyere och svartpeppar

Börja med att steka kantareller och fixat allt till toppingen.

Blanda gruyerecremen med alla ingredienser. Var noga med att smöret kallnat ordentligt innan det blandas med övriga ingredienser.

Börja med att steka köttet i en riktigt het panna i olja på båda sidorna. Tillsätt sedan smör & vitlök och sänk värmen. Sätt in en termometer i köttet så att du vet när du nått den temperatur du vill ha. Ös köttet hela tiden med vitlökssmör. Låt köttet vila i folie medan du steker rårakan.

Stek sedan rårakan och vänd den ett par gånger med hjälp av en stor tallrik eller skärbräda så den inte går sönder. Jag brukar inte salt och peppra förrän i slutet. Gillar att ha den riktigt hårt krispig på kanterna också.

Toppa rårakan med gruyerecreme, kantareller, silverlök och mer gruyere. Jag öste på så man faktiskt inte ens ser rårakan;-)

En härlig höstig middag!



Leave a Reply

Your email address will not be published.