Valborg

Äntligen är det maj månad och nu håller jag tummarna för lite mer sol och värme. Hoppas också på att bli helt frisk och framförallt att orka röra på mig lite… Idag var jag ute på första promenaden och det gick inte fort kan jag säga… fick lägga mig en stund och vila när vi kom hem igen;-)

Kan också bero på att jag var lite trött efter en helkväll igår. Första på länge.

Planen var att vi skulle få besök av Bokklubbsgänget. Vi tänkte ta lute bubbel och fira in våren utomhus, därefter tända grillen och äta ute. Inget dåligt väder, bara dåliga kläder… tänkte vi… Tills klockan blev typ 3 igår eftermiddag och himlen öppnade sig fullständigt. Dessutom kraftig vind som öste in precis allt regn under vårt nya tak på altanen. Blä!

Så vi tänkte om; sa att vi bjuder på bubbel och snittar inomhus, fast på behörigt avstånd från varandra. Därefter skulle alla hem till sitt och äta.

Sagt och gjort, bubbel och snittar blev det

Längst bort har vi smakrika kex som bretts med philadelphiaost, därefter en klick mango och cocos marmelad och sedan rejält med finriven parmesanost. En favorit som jag tipsat om tidigare. Fick idén efter en middag på grymma restaurang SK i Göteborg!

Näst längst bort bruschetta med philadelphia som toppats med bakad rabarber och rädisgroddar. Måste ha rabarber på Valborg ju…

Skalade rabarber och skar i lagen långa bitar. Ringla lite flytande honung över och ha på färsk rosmarin. In i ugnen på 200 grader i ca 8-10 min tills de är mjuka. Låt de svalna innan de läggs på bruschettan

Lite närmare kameran finns smördegspuffar med tryffelsalami och soltorkad tomat

Rulla ut en rulle smördeg som stansas

Lägg de små runda smördegsbitarna på en plåt och grädda i ugnen 10 min i 200 grader

Dela sedan varje puff på mitten. Blanda ihop en röra på finhackad tryffelsalami, finriven parmesanost, 1 finhackad schalottenlök, philadelphiaost (igen!), olivolja och svartpeppar. Fyll varje puff med ca 1 tsk och lägg på locket

Slutligen en variant på Catarina Königs goda löjroms-snitt;

Rulla ut en rulle smördeg och grädda den i 200 grader i 10 min (nagga den med en gaffel innan så att den inte reser sig)

Ta ut den och bre på en röra på 3 ägg, 2 dl västerbottenost och 2 dl creme fraiche.

In i ugnen ca 15 min tills den fått fin färg

Låt den svalna och skär sedan upp i små fyrkanter med pizzaslicer.

Toppa varje ruta med smetana, picklade rödlök, löjrom och örtolja. Örtoljan gör man enkelt genom att mixa en vitlöksklyfta, en pit purjo (eller annan lök), valfria örter (jag gillar bäst basilika och timjan) och en god olivolja. Blanda ner flingsalt på slutet när den är klar.

Vi hade inte setts allihop på ett tag så det var mycket som skulle tas igen, mycket prat och skratt (på behörigt avstånd såklart). Tiden gick alldeles för fort och ingen hade lust att ge sig av hemåt för att laga mat.

Jag hade mer mat än vad vi skulle behöva ensamma eftersom man i vår familj aldrig vet om det är noll, ett, två eller tre ungdomar som äter hemma. Man vet heller aldrig om det är 1 eller 5 kompisar som råkar vara här vid middagstid. Så mat finns det alltid.

Jag tog fram fler skivor entrecote från kylskåpet som fick marineras lite hastigt i olja, citron och vitlök.

Inte en utan två påsar delikatesspotatis åkte ner i en ugnsform med smör och vitlök och grillades i ugnen på 175 grader med köttet marinerades.

Sallad hade jag ont om, men hittade två fetaostar i kylskåpet som fick plats i folie tillsammans med en hackad tomat, oregano och olivolja.

Sedan grillade Mr T så det osade i hela kvarteret

Jag hade gjort en tzasiki och vi hade bea kvar från i söndags.

Alla nöjda och glada!

Till dessert blev det hot shot och godis

Social distance;)

Idag har det varit lite långsammare tempo som sagt… Skönt det också!

Nu laddar vi för Burger-night; Hugo har lovat att grilla Onsalas bästa burgers till middag!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *