Festmat

Hur går det här med helgen? Skönt att vara lediga? Eller några av er jobbar ju… Några har precis haft sportlov och några skall iväg på sportlov.

Jag tänkte tipsa om en god middag som vi åt

Oxfilé med rostade vita rotfrukter, rödvinssky och vitlökssmör

Vi försöker som jag skrivit att dra ner lite på vår köttkonsumtion. För det första väljer vi alltid att köpa riktigt bra kött, Svensk såklart. Gärna från någon gård i närheten. Vi försöker också att ha köttet som tillbehör. Att sluta helt är faktiskt inget alternativ för oss. Dels har vi tonåringar som älskar kött, kyckling mm. Dels har jag extremt dåliga blodvärden som behöver skjutsas på med hjälp av kött, leverpastej och lite annat. Men som sagt. I lagom dos. I de allra flesta fall väljer vi faktiskt att äta kyckling.

Men ibland slår vi till på en bra bit oxfilé. Som på bilderna…

Jag började med att skala och skiva palsternacka, persiljerot och rotselleri. Blandade det med skivad schalottenlök, olivolja och färsk timjan. Kryddade med salt och vitpeppar och rörde om. Bakade det i ugnen på 175 grader tills det var mjukt. Ca 20 min.

Under tiden finhackade jag morot och gul lök som jag stekte på svag värme. Tillsatte krossad vitlök, salt, vitpeppar, svartpeppar och färsk timjan

Hällde på kalvfond och rött vin och lät det reducera till hälften. Smakade av och silade bort grönsakerna.

Oxfilén stekte jag runt om på hög värme i en stekpanna i smör. Saltade och pepprade under tiden. Lyfte av köttet från pannan och lät den gå klart med stektermometer i ugnen tillsammans med lite vitlök.

Jag hade förbeterr vitlökssmör i kylskåpet sedan tidigare och to bara fram det och skivade. Lät det smälta på köttet vid servering.

Rotfrukterna svängde jag runt med ruccola.

Väldigt gott!Leave a Reply

Your email address will not be published.