Italiensk kycklinggryta

Efter en fråga på recept på min Italienska kycklinggryta kommer receptet här…

Ingredienser

  • 600 g kycklingfile (Jag gillar bäst kycklinglårfile)
  • 3 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 Paprika
  • Haricot Vertes
  • Rädisor
  • Kärnfria oliver
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 3-4 msk kycklingfond
  • 2 dl vitt vin
  • Ev lite rotsaker som rotselleri, kålrot och/eller palsternacka

Gör så här

  1. Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och skär löken i klyftor, hacka vitlöken. Skala och skär morötterna (och ev övriga rotsaker i lite större bitar)
  2. Stek kycklingen i smör i en stekgryta. Låt den få lite färg och krydda med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök och morot (och rotsaker om du vill ha med det). Stek en liten stund.
  3. Häll på det vita vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt sedan fonden och grädden.
  4. Koka tills kycklingen är klar. Smaka av med salt, vitpeppar och ev Persillade (Finns i kryddburk från Santa Maria)
  5. Innan servering så lägg ner Haricot Vertes och paprika i bitar och se till att de blir varma i såsen. Dekorera sedan med rädisor, oliver och ev färska örter.

Jag tycker att det passar lika bra med potatis, ris eller pasta till denna grytan. samma sak gäller faktiskt med grönsakerna. Ha i det som du gillar. det räcker gott med lök, vitlök och morötter. Har du tillgång till rotselleri, kålrot mm så ger det mer smak, men det är inte avgörande. Ta det du har hemma.

I söndags när jag gjorde grytan hade jag varken haricot vertes eller rädisor hemma. Grytan saknade då dekoration, men den var lika god ändå!

Har du inte vitt vin så ta pressad citron i för syran!

Det är med andra ord en gryta som går att variera i det oändliga!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *