Klassisk sommarmat

En av de allra första kokböckerna jag köpte för många år sedan innehöll ett recept på ängamat. Jag minns att jag var helt fascinerad av bilden på denna soppa och sög länge på tanken att laga detta. Ingen av mina kompisar var speciellt sugen på att äta det så det dröjde tills jag fick egen familj innan jag dammade av kokboken igen och upptäckte receptet.

Nu lagar jag det ofta på sommaren, älskar att plocka egna morötter och rädisor. det finns en uppsjö av olika recept och tillagningsmetoden för en så enkel soppa. Jag kör på lite olika varianter varje gång. Oavsett gillar jag konceptet med färska primörer, mjölk, äggula och smaken….

Denna gång hade jag morötter, blomkål, sockerärtor, rädisor och mycket dill på toppen

Soppan kokar man antingen genom att först koka blomkål och morötter i saltat vatten tills de är mjuka, alternativt koka dem i mjölk direkt från start.

Kokar du dem i vatten så skall de tas upp när de är mjuka och sedan rinna av. Koka upp mjölken och red av den med vetemjöl. Koka en stund och tillsätt grönsakerna inklusive sockerärtorna. Koka upp och dra av från plattan, tillsätt en äggula. Rör ihop och smaka av

Toppa med dill



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *