Coq au Vin

Bjöd på en mustig Coq au vin häromveckan. Hade nästan glömt bort denna klassiker, men det gör jag inte igen. En lite lättare varit av Bouef Borgoguignon tycker jag:)

Jag inspirerades av Per Morbergs recept men följde det inte slaviskt

1,5 kg kycklinglårfile (vi var 8 personer)
2 gula lök
ca 2-3 morötter (små)
1 purjolök
100 g smör
150 g rökt sidfläsk
75 cl rödvin (1 flaska)
1-2 lagerblad
0,5 tsk svartpeppar
1-2 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin, stött
2 klyftor vitlök
1/2 citron, skalet
ca 3 stjälkar persilja
10 schalottenlökar
200-400 g champinjon, färska
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
persilja, till garnering

  1. Skär fläsket i strimlor. 
  2. Skala löken och grovhacka. Skala morötterna och strimla dem. Snitta, skölj och skiva purjolöken. 
  3. Bryn kycklinglårfileerna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta.
  4. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök, citronskal och persiljestjälkar. 
  5. Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15–25 minuter. Den längre tiden för ungtupp eller större kyckling. Skala under tiden smålökarna. Det går lättast om de först får ligga i hett vatten. 
  6. Borsta svampen om den är färsk och skölj den om det behövs. Skiva eller dela eventuellt svampen i mindre bitar. Lägg den i stekpannan och låt det mesta av vätskan koka bort innan du lägger i lite fett. 
  7. Fräs svampen och schalottenlöken och lägg ned dem i grytan. Häll på lite svampspad eller vatten. Lägg också i det brynta fläsket. Tag eventuellt upp persiljestjälkarna. Låt koka i ca 10 minuter. 
  8. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 3–5 minuter. 
  9. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja. Servera med kokt ris eller potatis och en blandsallad.

Hade inte en tanke på att fota underverket vid middagen så ni får hålla till godo med en bild på dukningen istället.

Innan maten bjöd jag på lite snittar. Tänkte tipsa om dem imorgon!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *