Sirapslimpa

Hepp hepp, hur ofta bakar man en sirapslimpa?! Jag har aldrig gjort det och så drog jag ihop tre stycken häromdagen!

Börjar gilla det här med att baka bröd när resultatet blir bra. Förr har jag alltid tyckt att de smakat lite för mycket “hembakat”. Inte på ett bra sätt alltså…

Men nu sista året har bröd och frallor blivit bra, och då är det ju kul!

Hade en jäst som skulle gå ut i kylskåpet och eftersom jag för tillfället läser “Det första Chiffret” av Denise Rudberg där en av karaktärerna bakar just sirapslimpa, fick jag lite feeling

Använde dessa ingredienser;

  • 50 g Jäst
  • 5 dl) vatten, svalt
  • 11,5 dl vetemjöl special
  • 3,3 dl fint rågmjöl
  • 5 msk sirap, ljus
  • 2 tsk salt
  • 50 g smör, mjukt

Sedan var det bara att lösa jästen i lite av vattnet och sedan ha i resten av ingredienserna. Jag körde maskinen i 5-6 minuter så degen knådades ordentligt. Sedan fick den jäsa i 30 min i bunken tills den blev såhär fin

Jag delade degen i tre delar och formade tre limpor som fick landa på en bakplåt

Sedan fick de jäsa igen. Denna gång i en timma tills de nästan kröp av plåten, så stora blev de

Jag satte ugnen på 250 grader och sänkte till 200 grader när jag satte in brödet. Sedan fick de stå där i ca 1 timma

Blev så fina

Och allra godast helt nybakade, varma med mycket smör och ost

Hann äta upp halva brödet innan Lisa kom hem från skolan och hjälpte till…



Leave a Reply

Your email address will not be published.