Ostron

Japp ni har säkert förstått genom åren att jag ÄLSKAR ostron!? Skulle utan tvekan kunna äta det ett par gånger i veckan… Gör det självklart inte. Vill att det skall fortsätta symbolisera fest och glamour.

Jag är ingen expert på ostron, har dock sett till att Mr T är en fena på att öppna dem!

Trots att vi bör på västkusten får vi oftast tag på klassiska Fine de Claire. De är absolut vanligast i fiskdiskarna häromkring. Smakar friskt av saltvatten. Mina favoriter är dock de svenska platta Belon ostronen. Smakar mineral och har en lite fetare smak tycker jag.

I New York åt vi musslor nästan varje dag, smakade på olika sorter, olika vinegretter, såser och annat man kan tappa ostron med.

På en avtackning för vår VD hade vi en privat ostronprovning i Feskekörka, där var det fokus på olika ostronsorter och inte tal om att äta dem med någonting annat än sin egen fräscha saltvattensmak.

Hemma brukar vi nästan alltid inleda fredagskvällen med ostron och bubbel. En skön start på helgen! Vi gillar en klassisk schalottenlöksvinegrette. Vi har en hel del varianter på denna, men den vanligaste som tar 3 min att dra ihop efter jobbet en fredag är denna

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 msk mangovinäger
  • 1 tsk honung
  • nymald svartpeppar

Den är också Sofias favorit. Japp, två av våra fyra tonåringar äter ostron. Lisa vill gärna ha tabasco på sina ostron.

Har ni provat att pochera eller grilla ostron? Jättegott, även om jag föredrar dem kalla och råa! Vi har ätit det på restaurang, men aldrig provat hemma.

Några andra sätt att äta ostron på är med följande smaksättningar

Klassisk schalottenlöksvinegrette längst till vänster, därefter med Bloody Mary följt av Yuzu och sesamolja

Bloody Mary

  • 1-2 cl tomatjuice
  • 1/2 cl vodka
  • 2 droppar tabasco
  • 2 droppar worchestershiresås
  • 1 kryddmått sellerisalt
  • svartpeppar
  • citron
  • ev schalottenlök

Yuzy och sesamolja

  • 1/2 dl japansk soja
  • 1 msk mirin
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk pressad limejuice
  • 1 tsk yuzu
  • 1/2 tsk råsocker
  • 1/2 msk sesamolja
  • finhackad schalottenlök

Visste ni förresten att ostron är nyttigt både för naturen och för människan?

Ostron bidrar till att minska övergödning av havet genom att filtrera vattnet. För människor är de nyttiga eftersom de är proteinrika, innehåller inga kolhydrater men rikligt med mineraler och vitaminer.

Bara bra att äta ostron alltså!

Slutligen; Jag har aldrig blivit dålig av att äta ostron. vet att många är oroliga för att de är råa. Var inte det. Se till att du köper dem på en bra fiskaffär. Var noga med att de lever, att du förvarar dem med den kupade sidan nedåt tills du skall öppna dem så att de har vätskan kvar. Förvara dem aldrig utan luft som t ex en plastpåse, då dör de. Rispa inte i skalet innanför när du öppnar dem utan titta på något youtube-klipp så går de som en dans!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *