Juliga köttbullar

Äntligen adventshelg! Hur firar ni första advent?

Vi har en tradition att alltid plocka fram stjärnor, adventsstakar och lite smått advendspynt fredagen innan advent. Så mysigt att tända allt på kvällen. Vi brukar alltid äta ett litet mini-julbord denna kväll. Det blir köttbullar, griljerad skinka, lite lyxig lax och några goda röror. Dricker naturligtvis glögg och spelar julmusik på hög volym! Nästan den mysigaste kvällen faktiskt. det är liksom från NU vi maxar varje års jul!

Iår är det tredje året vi firar i huset och vi börjar hitta traditioner

Tänkte därför passa på att tipsa om de köttbullar jag brukar rulla till jul

Annikas juliga köttbullar

  • 600 g blandfärs
  • 1/2 riven gul lök
  • 1 msk ströbröd
  • 1/2 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk kalvfond
  • 6-10 kryddpepparkorn (beroende på hur mycket man vill att det skall smaka)
  • 1 gnutta socker
  • salt och vitpeppar
  1. Börja med att skala och riv den gula löken. Låt den bli mjuk på medelstark värme i en stekpanna. Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker. Låt kallna.
  2. Låt ströbröd och grädde svälla ihop i en bunke
  3. Blanda blandfärsen med ströbrödet/grädden, ägget, den kalla löken, kalvfond och de mortlade kryddpepparkornen. Vrid över vitpeppar.
  4. Rulla små fina bollar och lägg på skärbräda.
  5. Smält smör och olja i en stekpanna och stek köttbullarna (några åt gången). Lägg över i en ugnsfast form
  6. När alla köttbullarna har fått fin färg så skjutsa in dem i ugnen låt dem gå färdigt tills de är klara helt igenom.

Ett tips. När smeten i bunken är klar så kan man forma en pytteliten köttbulle (platt sådan) och steka i stekpannan för att smaka. På så sätt vet man om man behöver mer oxfond, kryddor eller salt.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *