Bokklubb hos mig
Godmorgon!
Igår hade vi bokklubb här hemma så väldigt skönt att vara ledig idag och kunna sova länge… not! Telefonen ringde 7.43 (men jag svarade inte) Tror att det var någon säljare.. Men vem ringer ens till någon så tidigt på morgonen?
Kvällen igår var som vanligt väldigt mysig med samtal högt och lågt och eftersom bara en av oss hade läst förra boken blev det inte mycket prat om böcker…
Jag hade spanat in vädret och såg att det varnades för skyfall så jag lagade lite rustik italiensk mat för att värma upp oss.
Dukade riktigt tjejigt i rosa dock!

Vi inledde med bubbel (en regel vi har) och jag bjöd på crudité på rå sparris, morotsstavar och sockerärtor med en dipp på grekisk yoghurt, västerbottenost, svartpeppar och pressad citron

Jag provade också ett recept på tonfisktartar som jag modifierade lite


- Rå tonfisk i små kuber
- 1 avocado I små kuber
- 1 finternat grönt äpple
- 1/4 gurka i små bitar
- 1 liten bit rabarber i pyttebitar
- 2 cm riven ingefära
- 1 pressad lime
- 1/2 pressad citron
- 1/2 msk sesamolja
- 1/2 msk japansk soja
- Lite chiliflakes
- Rostade sesamfrön på toppen
- Dekorera med koriander
Serverade Tonfisktartaren med friterade rispapper som man supersnabbt friterar i rapsolja i en kastrull. Fluffar till sig på en sekund och får sedan rinna av på hushållspapper
Bokklubben kändes nöjd med starten på kvällen!

Till huvudrätt bjöd jag på en italiensk Cacciatore; en kycklinggryta med rött vin och tomater. Och ohämmat med grönsaker och örter. Hemligheten med denna är att tomatsåsen får koka länge i en crockpot (men det går så klart lika bra i en kastrull på spisen)
Det man behöver är;
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
3 msk mörk balsamvinäger
250 g skivade champinjoner
1 kilo kycklingfiléer
salt, peppar eller allroundkrydda
3 msk olivolja
2 små paprikor, gul, orange eller röd
1 stor morot
2 burkar krossade eller hela tomater á 400 g av god kvalitet
2 dl rött vin
1,5 msk kycklingfond
1 dl svarta urkärnade oliver
2 tsk italiensk salladskrydda (går att ersättas med örter som oregano, timjan)
2 tsk stark paprikapulver
Krydda kycklingfiléerna med salt & peppar och stek dem på båda sidor tills de fått lite färg. Lägg över i crockpot. Jag gjorde mina lite mindre för att det skulle bli lättare vid servering så att alla får så mycket kyckling de vill ha.
Finhacka vitlök och lök. Skär champinjonerna i kvartar.
Stek löken, vitlöken och champinjonerna i smör och olja. Låt det få lite färg och rör sedan ner balsamvinäger. Låt vinägern koka in lite. Fördela över kycklingen.
Skär paprikan i skivor och skala och skär moroten i slantar, lägg över kycklingen. Häll över tomater, rött vin, kycklingfond, oliver och krydda med vitpeppar. Lägg på locket och sätt crockpoten på låg temperatur och laga i 4 timmar. Ta upp kycklingen och sätt crockpoten på hög och tillaga tomatsåsen 1 timme till (eller mer om du har tid). Smaka av med pressad citron och lite honung och krydda eventuellt med salt & peppar. Säng av crockpoten.
Lägg i kycklingen igen och låt bli varm i såsen.
Jag serverade Cacciatore med en burratasallad med persika och salt mandel och en röra på yoghurt, vitlök, svartpeppar och örter



Till dessert blev den frukt, bär och choklad. Och bridgeblandning… ännu en regel vi har på bokklubben;-)

Idag skall jag städa och tvätta! Mindre kul men ytterst nödvändigt tyvärr… Efter långhelg i båten och bara två dagar kvar innan mamma och jag skall på semester är det mycket som behöver fixas. När jag kommer hem från semestern med mamma har jag bara en dag på mig innan det blir båtsemester i fyra veckor…
Så nu kör jag!!!
Kram