Mixed grill

Äta bör man… ja men så är det ju! Det enda roliga man har dess dagar är ju att äta? Nja så illa är det kanske inte, men visst är maten extra viktig när man är hemma mest hela tiden.

Inför helgen tänkte jag tipsa om lite mixed grill! Varför inte köpa olika kötttyper och lite grönsaker istället för att köpa bara en sorts kött? Marinera eller krydda på olika sätt och grilla sedan. Yummi!

Jag valde pichana, rostas och fläskkotlett utan ben. Till detta portabello, paprika, pak choi och citron. Citronen vet ni vid det här laget att den blir så god att pressa över köttet när den är grillad?

Grönsakerna penslades med Santa Marias marinad för grönsaker – en favorit här hemma!

Nötköttet marinerades inte alls, utan kryddades bara med salt och peppar. Tycker att nötkött blir godast med bara salt och peppar. Också väldigt spännande att jämföra smak och konsistens på olika köttbitar om man kryddar dem med bara salt och peppar utan konkurrens av andra smaker.

Fläskkotletten marinerades i en annorlunda marinad på 1 msk konjak, 1 tsk senap, 1 tsk honung, torkad ingefära och torkad timjan. Kul smakbild!

Till detta stekte jag sötpotatis i smör och olja och serverade med en tzatziki och en chilibea. Tzazikin gjorde jag på riven gurka (som får vila med salt innan den kramas ur), grekisk yoghurt, pressad vitlök och vitpeppar.

Chilibean köper jag från köttdisken/slaktaren på Ica och den är helt magisk! Lycka att få ha dem i min butik.

Jag serverade den grillade portabellan med riven parmesanost, en höjdare som jag har tipsat om tidigare, bl a här. Tipset kommer från min kompis Joel som har en bakgrund både på Thörnströms och flera andra restauranger i Göteborg.

Jag fick lite feeling åt det sydamerikanska hållet och blandade ihop en tomatsallad på cocktailtomater, schalottenlök, koriander, olivolja, salt, svartpeppar och lite honung.

Det var väl ett bra tips! Köp lite olika bitar och grilla på olika sätt. varför inte lägga kycklingfilé, spetskål, blomkål, lamm, fisk eller annat på grillen i mindre storlek för att kunna smaka?

Har man inte turen att ha en superb köttdisk där man kan köpa olika sorters kött i skivor så köp vanliga paket och frys in styckvis?

Och… det blir varken dyrare eller krångligare! Denna middag med alldeles för mycket kött för en middag (det räckte till lunch dagen efter) kostade runt 180 kronor för köttet och kanske 100: för såser, grönsaker, sötpotatis mm. Då blev det mycket mat över till lunch.

Med torkade kryddor, färdiga marinader mm så är det lätt att variera.

Tror att jag kanske röstar för en mixed grill i helgen också!



Leave a Reply

Your email address will not be published.