Grytbröd

Ni som följer mig här vet att det inte så ofta finns bakning med i inläggen. Mest för att jag själv inte är överdrivet förtjust i just kakor och bullar. Godis däremot älskar jag…

Egentligen gillar jag ju småkakor så det kanske skall bli min utmaning att baka mer av…

Men bröd har jag ju kommit igång med mer och mer… Oftast små snabba tekakor som barnen älskar. Helt tomma kalorier med bara vitt bröd, men jag försöker toppa dem med skinka och annat för att de skall få i sig det de behöver ändå.

Lisa föredrar lite mer fibrer i brödet och vill gärna ha i grahamsmjöl eller rågmjöl. Ibland byter jag ut en del av det vita mjölet mot det vilket funkar toppen.

Förra veckan fick jag dock lite feeling när jag läste ett recept på ett grytbröd. Ändrade om lite i jäsningsproceduren för att det skulle passa min plan och körde på… Resultatet blev strålande! Så nöjd med det och Lisa åt och var lika nöjd hon:-)

Riktigt snyggt blev det också?

Såhär gjorde jag…

Ingredienser;

  • 25 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 2,5 tsk flingsalt
  • 2,5 dl grahansmjöl
  • 4 dl rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl special

Jag blandade degen genom att smula jästen i min kitchen aid och blanda med det kalla vattnet. Sedan hällde jag ned resten av ingredienserna och lät maskinen gå ca 5 min.

Jag plastade in skålen i en plastpåse och ställde ut på altanen över natten (ca 5-8 grader ute den natten så kylskåp kan ju vara en idé om det är för varmt eller kallt ute)

På morgonen stjälpte jag upp degen på ett bakplåtspapper på köksbänken och formade den till en limpa. Sedan glömde jag nästan bort den eftersom jag hade möten så den låg nog i två timmar och jäste.

Jag satte på ugnen på 250 grader och ställde in en stekgryta tills den blev varm. Sedan tog jag ut den och hällde mjöl i botten på den. Jag stjälpte ner brödet försiktigt och satte på locket igen.

In i ugnen på de 250 graderna med lock i ca 25 min. Ta sedan av locket och låt den stå kvar på 250 grader i 25 min till.

Ta ut brödet ur grytan och låt det svalna på galler!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *