Kronhjortsfilé

En av mellandagarnas absolut bästa matupplevelse var en kronhjortsfilé som mina svärföräldrar hade med sig som julklapp.

Har ni sett något finare kött?

Jag har alltid sällskap av min lille kille med sötaste underbettet

Jag började med att bryna köttet runt om och krydda med salt och peppar. Sedan bortlade jag enbär, timjan, dijonsenap och honung

Köttet penslades runt om med röran på enbär mm och skjutsades in i ugnen på 175 grader med en termometer i. När termometern visar 60-62 grader är det rosa och klart. Det stiger ganska mycket när det sedan vilar i folie så ta inte ut köttet för sent.

Hade ett recept på svartvinbärssky som jag provade till köttet.

  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk maizena till redning

Koka upp vatten, kalvfond och balsamvinäger. Rör ner gelén och koka ihop det. Dra åt sidan och red med maizena utrört i lite vatten. Klart och supergott!

Till köttet serverade jag potatispuré och haricot vertes. Älskar Haricot Vertes till allt kött. Lagom kokta så de fortfarande har lite kris i sig.

En riktig höjdarmiddag. Köttet var så mört att det kändes som att skära med varm kniv i smör…

Svärmor berättade att förr i tiden var det bara kungligheter som fick just kronhjortsfilé. Tur ändå att jag är gift med en halvkunglig… (Svärfars mormor var “oäkting” till Oscar II)



Leave a Reply

Your email address will not be published.