Tjälknöl

Godmorgon! Vilken start på dagen, en helt underbar hundpromenad i strålande solsken längs havet. Fåglarna kvittrade och även om det var någon minusgrad så känns våren! Längtar efter lite värme och gröna gräsmattor.

Nu är man laddad med energi och redo att ta tag i massor av kul uppgifter!

Men innan dess måste jag tipsa om vår söndagsmiddag! Älskar riktiga söndagsmiddagar, men ännu mer mat som lagar sig själv! Tog fram en vildsvinsrostbiff (tror jag att det var, vi hade ju en smula svårt att identifiera de bitar vi fick av vildsvinet i julas;-)).

Rostbiffen togs direkt från frysen och i en ugnsfast form och in i ugnen på 75 grader. Låt rostbiffen ligga där helt naken tills det går att stoppa in en termometer i den. Ingen brådska för det tar rejäl tid att tillaga detta även om biten är ganska liten. Vår var drygt ett halvkilo, men tog ändå 6 timmar att tillaga.

Under tiden köttet går i ugnen så kokas en saltlag på

  • 1,5 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 gula lökar i skivor
  • 12 krossade enbär
  • 2 lagerblad
  • 1 msk honung

Låt sedan lagen kallna.

När köttet har en innetemperatur på 70-75 grader så lägg det i en djup skål och häll på saltlagen. Ställ det kallt och låt det stå i 4-6 timmar innan det skärs upp och serveras. Låt det inte så längre än så i lagen eftersom det blir för salt. Skall de ätas senaste så ta upp det ur lagen och låt det ligga i folie utan lag tills det skall ätas.

Minimalt med insats, ingen svårighetsgrad och så otroligt gott att äta!

Jag serverade med en potatisgratäng, en gräddsås och en sallad. Gelén var slut…

Jag brukar göra lite olika varianter på potatisgratäng. Ibland direkt i formen, ibland kokar jag upp den innan. Igår kokade jag innan. Faktiskt lite smidigare om man vill kunna smaka av den innan man gratinerar den.

Använder mandolin till potatisen så det blir riktigt tunna skivor. Samma sak med gul lök, skivas i mandolinen riktigt tunt.

Lägg ner potatis och lök i en kastrull och tillsätt matlagningsgrädde så att det täcker. Salta och krydda med vitpeppar. Vill ni ha vitlök i så kan man antingen riva ner färsk vitlök eller använda vitlökspulver.

Koka upp och rör om så att det inte bränner i botten. Låt koka en liten stund och se till att det inte bränner. Smaka av om det behövs mer salt i vätskan. Tillsätt mer vätska om det behövs.

Häll över det i en smörad ugnsfast form och toppa med gratängost.

In i ugnen på 175 grader tills den är helt mjuk och har fått fin färg.

En härlig söndagsmiddag!Leave a Reply

Your email address will not be published.