Vildsvin och porterstek

Idag har jag kört från Onsala till Älmhult lite senare än vanligt. Det gjorde att jag utsattes för en helt annan trafik än den jag blivit van vid… I vanliga fall rattar jag ut bilen på E6 någon gång runt 5.30-6 snåret med en stadig havrelatte i ena handen. Lyssnar på pod eller ljudbok och känner nästan att man börjar hälsa på medtrafikanter i samma situation. Trafiken flyter på helt enkelt!

Idag styrde jag ut på motorvägen ett par timmar senare och förstod först ingenting. Vad hände!? Det blev dessutom värre och värre ju längre jag körde. Allra värst blev det på riksvägen efter Halmstad. Till slut förstod jag; det var ju inte trafiken det var fel på, det var ju jag…

Vi som kör i ottan och fram till kl 8 har ju bråttom(!). När dagstrafiken börjar trafikeras vägarna av lite lugnare tempo och bilar som framförs av damer i kort grått hår eller män med välputsade bilar. Det förekommer också bilar med två män i framsätet och två damer i baksätet. Sannolikt på väg mot något roligt. Dessa har inte bråttom alls. De gör inga flygande omkörningar eller himlar med ögonen extremt tydligt mot lastbilar och traktorer. Hmmm det var alltså jag som var den felande länken!

Men det var inte det jag skulle skriva om idag;) Det var ju vår sanslöst goda söndagsmiddag. Porterstek på vildsvin!

Fick mycket fint vildsvinskött av svärmor och svärfar. En av stekarna tinade jag i söndags och kokade till en mör porterstek som jag serverade med potatisgratäng, såsen och en sallad.

Fick även anledning att servera denna smarriga vinbärsgelé från i somras till.

Portersteken lagade jag genom ett recept jag sparat. Det var följande ingredienser;

1 flaska Porter (33 cl)

1.5 dl kinesisk soja

1.5 dl outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin

6 st svartpepparkorn

6 st krossade enbär

2 tsk timjan, torkad

2 st stora vitlöksklyftor

1 st stor gul lök i klyftor

2 st köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond

Såsen

8 dl sky

5 msk vetemjöl

2 dl grädde

Man kokar upp vatten som man beräknar skall täcka steken i en gryta tillsammans med klyftan lök och krossad vitlök. När det kokar lägger man ner steken och låter det koka ca en halvtimme. Vänd sedan på steken och sätt i en termometer. Låt köttet gå till ca 72 grader. Låt svalna en aning i grytan innan du silar av skyn. Låt köttet vila.

Koka upp skyn i en kastrull och red med grädde och mjöl.

Skiva upp köttet och servera med sås, gratäng och gelé. Smaskens!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *