Två favoriter

Vi avslutar julmats-veckan med två favoriter från förra året! Dessa dyker definitivt upp på julbordet även iår

Ingefärsgravad lax och dansk rödkål!

Ingefärsgravad salmalax

Laxen är absolut smidigast att göra på salmalax som är klar och som därmed inte behöver frysas innan.

Blanda 1 msk socker, 1msk salt och 1 tsk vitpeppar. Gnugga in laxen med detta runt om och lägg i en form

Skiva färsk ingefära tunt och lägg som fiskfjäll på hela laxen. Plasta in laxen över natten.

Ta bort plast och ingefära och skär sedan laxen i tunna skivor. Dekorera med mycket färsk hackad dill.

Dansk rödkål

  • 1½ kg strimlad färsk rödkål
  • 2 st röda lökar
  • 3 syrliga äpplen, ex.vis Granny Smith
  • Smör
  • ½ tsk nejlika
  • ½ tsk kryddpeppar
  • Svartpeppar
  • Salt
  • 6 msk muscovadosocker
  • 6 msk svartvinbärssaft
  • 1 dl mustigt rödvin
  1. Strimla rödkålen och ta bort alla grova delar. Skala och strimla lök och äpple.
  2. Lägg kål, lök och äpplebitar tillsammans med smöret, kryddor och salt och låt koka ca 45 minuter.
  3. Smaka av med socker och svartvinbärssaft, tillsätt vin och låt koka ytterligare 15 min.
  4. Smaka av igen. Är kålen för torr – späd den med vin saft.

Det var avslutningen på tema julmats-veckan!

Vad har ni för planer idag denna söndag? Själv skall jag klä julbocken med granris (blev inte gjort förra veckan), hämta glasögon som är klara och fylla upp kylen för ny vecka! Ikväll blir det fondue till söndagsmiddag, längtar redan…!



Leave a Reply

Your email address will not be published.