American
God morgon! Hur har vi det med fredagspeppen?! Här är den på topp trots en vecka som egentligen faktiskt just innehållit fredagskänsla varje dag;-) Men vem kan få för mycket av den härliga känslan?!
Vad har ni för planer för helgen? Med striktare förhållningssätt och fler och fler vänner med Corona blir det kanske mycket hemma-mys? Med god mat och skräckfilmer?
Jag gillar verkligen inte skräckfilmer! Blir tokrädd för minsta lilla skugga och springer mest runt i huset och hittar på olika ärenden (kvällsmackor, toalettbesök, kolla mobilen mm mm…) Men igår fick vi på en skräckfilm. Det är ju ändå halloween liksom. En riktigt dålig skräckfilm var det… Men mitt i filmen gick grannens inbrottslarm och Mr T fick slänga sig hals över huvud ut för att säkerställa att allt var ok. Kvar var jag ensam utanför vårt hus med en jättepigg hund som såg skuggor i varenda buske… Usch!
Gillar ni skräckfilmer?
Maten däremot var inte alls otäck:-) Vi gick på amerikanskt tema och grillade kamben som serverades med bakpotatis, creme fraiche, purjolök och coleslaw.
Mycket gott alltihop!

Jag köpte färska kamben av slaktaren på Ica. Svenskt kött och väldigt prisvärt tycker jag!
Kokade kambenen i en stor kastrull tillsammans med 1 gul lök, 2 liter vatten, oxbuljong, tomatpuré och ca 20 vitpepparkorn. Koka dem möra i ca 1 timma.
Under tiden lät jag bakpotatisen gå klart i ugnen och vevade samtidigt ihop coleslaw och glazen till revbenen;
Coleslaw på rödkål;
- 1/4 rödkålshuvud
- 3 morötter
- ruccolasallad
- 2 msk Hellmans majonäs
- 4 msk gräddfil
- 1 msk fransk senap
- 1 tsk honung
- salt och peppar
Riv rödkålen på mandolin om du vill ha den riktigt tunn (Osthyvel kan också funka om den är tillräckligt vass). Riv morötterna på rivjärn på den grova sidan.
Blanda ihop majonäs, gräddfil, senap, honung salt och peppar. Blanda ihop det med rödkål, morötter och ruccola. Låt stå kallt ca 30 min till serveringen så sätter sig smakerna riktigt bra.

Glaze till kamben;
När kambenen kokat klart så fiska upp dem och låt dem rinna av och kallna något på ett fat. Pensla dem sedan med glazen och grilla dem. Pensla minst en gång till under grillningen.
- 1 dl rapsolja
- 1 dl chilisås
- 1 tsk fransk senap
- 1 tsk konjak (eller whiskey)
- 1/2 tsk farinsocker
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk soja
- 2 msk kalvfond
- vitlök
- torkad ingefära
- chiliflakes (om man vill ha lite hetta, annars hoppa över det)
Koka ihop alltihop och smaka av. Det skall smaka mycket!
Pensla, grilla, pensla, grilla osv osv…

Väldigt gott som sagt! Bakpotatis med creme fraiche och purjolök är verkligen underskattat.




Här hemma har vi huset fullt av alla fyra tonåringarna hela helgen. det blir förhoppningsvis mysiga frukostar (i olika sittningar eftersom alla sover olika länge), mycket träning och eventuellt fler skräckfilmer…
Lisa skall på halloweenfest ikväll och Hugo skall jobba tidigt imorgon bitti (vilket gör att även min klocka ringer runt kl 5 eftersom jag fortsätter curla och har svårt att sova om jag inte vet att han vaknat och kommit iväg i tid)
Ikväll får vi besök och Anki och Niclas och sitter och funderar på både meny och fredagsdrink… Kanske blir det denna godingen? Eller är det för tidigt?
Och ja, vi håller avstånd… På Lisas fest är det begränsat antal gäster och de går dessutom tillsammans i skolan. Här hemma sitter vi på långt avstånd för att säkerställa minimal risk för smittspridning och dessutom har vi ju redan haft Corona och hoppas ha antikroppar:-)
Gå ut och njut av fredagskänslan! Men håll avstånd…