Mandelflarn

Jag har ju aldrig varit mycket för att baka… det enda jag bakar är i princip tekakor och det gör jag främst för att barnen älskar det och för att det inte går att misslyckas med dem… Men i övrigt är bakning inte det jag kan bäst. Men det ser ju så härligt ut med allt nybakat och det luktar ju så gott… Och barnen älskar ju det… Så… jag hade ett recept på mandelflarn från My Kitchen Stories som jag gärna ville prova. Innan jag hann tveka började jag smälta smör och sätta på ugnen. Receptet såg ju lätt ut och hur fel kan det gå?

Ja allt kan ju hända… En vidbränd kastrull och varierat resultat på gräddningen i ugnen… Men ändå! Man kan inte annat än vara nöjd med resultatet!? Eller hur!??? Fina:-)

Mandelflarn

 • 100 g sötmandel
 • 50 g smör
 • 0,5 dl strösocker
 • 0,5 dl vetemjöl
 • 1 msk mjölk
 • 1 msk ljus sirap

Gör så här;

 1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme)
 2. Finhacka sötmandeln
 3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt strösocker, vetemjöl, mjölk och sirap. Rör om till en jämn smet.
 4. Låt blandningen koka upp och koka på medelvärme under konstant omrörning tills den tjocknar (ca 1 min). Här kommer mitt första tips. Se till att du har en tjockbottnad kastrull och vakta värmen. Min första kastrull brände trots att jag rörde som en tok.
 5. Ta bort kastrullen från värmen och rör ned sötmandeln.
 6. Täck plåtar med bakplåtspapper. Klicka ut teskedsstora klickar av smeten på bakplåtspappret. Ha ordentligt med mellanrum mellan varje klick då de flyter ut ordentligt i ugnen… Tips två! Ha mindre klickar än du tror och mer mellanrum än du tror att du behöver. Bättre att grädda fler plåtar.
 7. Grädda flarnen i ugnen i 6-8 minuter tills de är helt platta och gyllenbruna
 8. Låt flarnen kallna och stelna helt innan man flyttar dem till en lufttät burk där de kan förvaras i rumstemperatur.

Lika goda att dekorera bakverk, till glass eller äta som de är!

Tips tre! Jag gjorde dubbel sats, en sats är alldeles för lite. De är riktigt goda!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *